Košarica0
Skupaj z DDV:0,00 €
Vaša košarica je trenutno še prazna!
Brezglutenska prehrana po novem
KUHARSKA DELAVNICA

Brezglutenska prehrana po novem

Predavatelj: Andreja Širca Čampa


Pošljite povpraševanje

Predstavitev

Celiakija je avtoimuna bolezen, ki je posledica preobčutljivosti črevesja na sestavino gluten. V današnji populaciji je pri skoraj vseh starostnih skupinah v velikem porastu, za njo pa oboleva ena oseba od petdesetih. Ti morajo paziti na vsak grižljaj, saj gluten in ostali prolamini povzročajo velike zdravstvene težave, ki zelo vplivajo na vsakodnevno življenje. Zato je doživljenjska stroga dieta brez glutena in ostalih prolaminov edino dokazano uspešno zdravljenje celiakije. Zaradi kompleksnosti pristopa mora obravnava bolnika s celiakijo potekati individualno, pri tem pa je poleg načrtovanja jedilnikov, pripadajočih receptov in izbire ustreznih živil pomembna tudi sama priprava jedi brez glutena.

Tega se najbolj zavedate vi – kuharsko osebje, ki pripravljate brezglutenske jedi za bolnike s celiakijo. Zato je ključno, da:

 • poznate strokovne in medicinske osnove obolenja z celiakijo in jih ustrezno prenesete v svojo vsakodnevno prakso;
 • znate pravilno izbrati »varna živila« in pri tem izvajati »varne« tehnološke postopke priprave brezglutenske prehrane brez napak (pravilno shranjevanje surovin in pripravljenih obrokov, nepravilna uporaba kuhinjskih pripomočkov, križanje poti priprave brezglutenskih in ostalih obrokov, nepazljivost pri porcioniranju in transportu);
 • znate brezglutenske nadomestke za izločena živila pravilno uporabiti s prilagoditvijo tehnik priprave jedi, da je ta kljub omejitvam okusna in privlačna na pogled;
 • veste, da morate kljub omejitvam v največji možni meri upoštevati smernice zdravega prehranjevanja.

Priprava brezglutenskih jedi je kulinarična umetnost, ki potrebuje vsakodnevno prakso!


Kuharska delavnica:
TEORETIČNE OSNOVE + PRAKTIČNO KUHANJE PO SKUPINAH

Kot udeleženec praktične kuharske delavnice boste:

 • dodatno praktično usposobljeni za načrtovanje, pripravo in postrežbo brezglutenskih jedi, prejete napotke, primere jedilnikov ter receptur pa boste enostavno uporabili v svoji praksi;
 • pri pripravi brezglutenskih obrokov upoštevali vse prepovedi uživanja določenih živil in omejitve glede prehrane pri prehranjevanju otrok, mladostnikov, starostnikov ter bolnikov s celiakijo;
 • poznali strokovne novosti pri izbiri živil ter tehnoloških postopkih priprave brezglutenske prehrane;
 • v sodelovanju z vsemi sodelujočimi izmenjali izkušnje iz prakse ter našli odgovore na najbolj pereča vprašanja, ki se pojavljajo na področju priprave obrokov dietne prehrane za bolnike s celiakijo - vprašanja nam pošljite vnaprej na naslov: petra.ertl@zfm.si.

Komu je seminar namenjen?

Dietnim kuharjem, vodjem kuhinj, organizatorjem prehrane in ZHR v zdravstvenih oziroma socialnih ustanovah, vzgojno-izobraževalnih zavodih, prav tako živilskim strokovnjakom, odgovornim za vzpostavitev in vodenje dietne prehrane, oziroma vsem, ki jih to področje zanima.


Morda vas zanima tudi: Kuharska delavnica - Izzivi priprave pasiranih jedi

INTERNA IZOBRAŽEVANJA

interna izobraževanja

Če želite, da ta seminar ali katerokoli drugo izobraževanje izvedemo pri vas v podjetju ali ustanovi za večje število udeležencev, pošljite povpraševanje.

Vsebina


TEORETIČNI UVOD:

 • Zakaj brezglutenska prehrana za bolnike s celiakijo
 • Odgovornost vrtca/šole, organizatorja prehrane, kuhinjskega osebja
 • Simptomi in posledice uživanja glutena za bolnika s celiakijo
 • Katerim živilom se izogibati in kateri so ustrezni nadomestki, pregled ponudbe živil za brezglutensko prehrano
 • Smernice za brezglutensko prehrano (energijske vrednosti, mikro in makrohranila, raznolikost, domača lokalna hrana)


PRAKTIČNA KUHARSKA DELAVNICA:

 • Praktična kuharska delavnica po skupinah (priprava jedi za bolnike s celiakijo)
 • Poskušanja pripravljenih jedi in izmenjava izkušenj

 

Lokacija

Lokacija

KULT316, Prušnikova ulica 74, 1210 Ljubljana - Šentvid


 


 

Splošni pogoji

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje. Z naročilom priročnika boste ob vsaki zakonski ali vsebinski spremembi prejeli posodobitev, katere cena je odvisna od obsega. Če posodobitve iz kakršnega koli razloga ne boste sprejeli, jo lahko vrnete v 14 dneh od datuma prejema pošiljke. V primeru pisne odpovedi posodobitvenega servisa založba ne prevzema odgovornosti za aktualnost vsebin in njihovo skladnost z zakonodajo, hkrati pa v tem primeru preneha dostop do digitalne izdaje priročnika. Takoj ko nam to pisno sporočite, vas bomo odstranili s seznama prejemnikov posodobljenih izdelkov. Navedeni podatki se lahko uporabijo za promocijske namene in ne bodo posredovani tretjim osebam. Vaše podatke lahko na vašo zahtevo kadarkoli spremenimo ali izbrišemo. 

Posebne ugodnosti

 • Pri udeležbi dveh oseb iz istega podjetja/organizacije priznamo za drugega udeleženca 10 % popusta, pri udeležbi treh ali več oseb pa za tretjega in nadaljnje udeležence 20 % popusta na kotizacijo.

NE SPREGLEJTE: 20-odstotni popust za mikro podjetja!*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Ob naročilu nas opozorite, da ste mikro podjetje in da želite koristiti pripadajoči popust.