Košarica0
Skupaj z DDV:0,00 €
Vaša košarica je trenutno še prazna!
Mleko ali laktoza – kdaj je alergija in kdaj intoleranca?
KUHARSKA DELAVNICA

Mleko ali laktoza – kdaj je alergija in kdaj intoleranca?

Predavatelj: Andreja Širca Čampa


Pošljite povpraševanje

Predstavitev

NOVO: KUHARSKA DELAVNICA PRIPRAVE JEDI BREZ MLEKA IN LAKTOZE

V praksi se vedno pogosteje pojavljajo dietni prehranjevalni režimi, kjer bolniki ne smejo uživati mleka in mlečnih proizvodov. Razlogov za to je več, s tem so povezane tudi nekatere razmeroma nove bolezni. Bolniki imajo lahko alergične reakcije na sestavine mleka (na primer mlečno beljakovino kazein in mlečni sladkor laktozo), lahko pa njihovo telo teh sestavin ne zmore prebaviti (na primer pri laktozni intoleranci). Ker je med temi težavami velika razlika, mora biti temu prilagojena tudi njihova prehrana, ki bo naj omejena samo pri tisti sestavini živila, ki povzroča težave.

Zato je ključno, da vi, strokovno in kuharsko osebje, ki pripravlja dietno prehrano brez mleka ali laktoze,

 • poznate razlike med alergijo na mleko in alergijo na laktozo ter intoleranco na laktozo ter značilnosti teh obolenj;
 • znate pravilno izbrati ustrezne nadomestke za mleko in mlečne izdelke in ustrezna živila brez laktoze in jih pri tem ustrezno kombinirati, da ne bo prehrana bolnika preveč omejena;
 • znate izbrana živila pravilno uporabiti s prilagoditvijo tehnik priprave jedi, da je ta kljub omejitvam okusna in privlačna na pogled;
 • veste, da morate kljub omejitvam v največji možni meri upoštevati smernice zdravega prehranjevanja.
V svojo prakso uvedite konkretne strokovne novosti, ki ne bo prekomerno omejevala bolnikov z alergijo na mleko/laktozo in bolnike z laktozno intoleranco! Zato z Andrejo Širca Čampa, strokovnjakinjo na področju dietne prehrane, organiziramo praktično izobraževanje

Vsebina

TEORETIČNI UVOD:

 • Kdaj je pri mleku/laktozi alergija in kdaj intoleranca?
 • Značilnosti alergije na mleko/laktozo
 • Značilnosti intolerance na laktozo
 • Odgovornost vrtca/šole, bolnišnice, doma za ostarele, organizatorja prehrane,
 • kuhinjskega osebja
 • Simptomi in posledice uživanja neprilagojene hrane za bolnika z alergijo na mleko/laktozo in intoleranco na laktozo
 • Katerim živilom se izogibati in kateri so ustrezni nadomestki, kako kombinirati živila in jedi
 • Novosti na področju raziskovanja alergije na mleko/laktozo in laktozne intolerance, smernice za diabetično prehrano (energijske vrednosti, mikro in makrohranila, raznolikost, kombiniranje živil)

PRAKTIČNA KUHARSKA DELAVNICA:

 • Praktična kuharska delavnica po skupinah (priprava jedi za bolnike z alergijo na mleko/laktozo in intoleranco na laktozo)
 • Poskušanja pripravljenih jedi in izmenjava izkušenj
V svojo prakso uvedite konkretne strokovne novosti, ki ne bo prekomerno omejevala sladkornih bolnikov! Zato z Andrejo Širca Čampa, strokovnjakinjo na področju dietne prehrane, organiziramo praktično izobraževanje

Lokacija

Lokacija

Horeca Center, Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana
Splošni pogoji

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje. Z naročilom priročnika boste ob vsaki zakonski ali vsebinski spremembi prejeli posodobitev, katere cena je odvisna od obsega. Če posodobitve iz kakršnega koli razloga ne boste sprejeli, jo lahko vrnete v 14 dneh od datuma prejema pošiljke. V primeru pisne odpovedi posodobitvenega servisa založba ne prevzema odgovornosti za aktualnost vsebin in njihovo skladnost z zakonodajo, hkrati pa v tem primeru preneha dostop do digitalne izdaje priročnika. Takoj ko nam to pisno sporočite, vas bomo odstranili s seznama prejemnikov posodobljenih izdelkov. Navedeni podatki se lahko uporabijo za promocijske namene in ne bodo posredovani tretjim osebam. Vaše podatke lahko na vašo zahtevo kadarkoli spremenimo ali izbrišemo.

Posebne ugodnosti

 • Pri udeležbi dveh oseb iz istega podjetja/organizacije priznamo za drugega udeleženca 10 % popusta, pri udeležbi treh ali več oseb pa za tretjega in nadaljnje udeležence 20 % popusta na kotizacijo.

NE SPREGLEJTE: 20-odstotni popust za mikro podjetja!*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Ob naročilu nas opozorite, da ste mikro podjetje in da želite koristiti pripadajoči popust.