Košarica0
Skupaj z DDV:0,00 €
Vaša košarica je trenutno še prazna!
Tajni podatki v praksi
STROKOVNI SEMINAR

Tajni podatki v praksi


Cena:
288,00 €
(DDV ni vključen v ceno)
Izberite datum in lokacijo seminarja:

Trajanje seminarja

   9.00 – 13.15
- +
PDF naročilnica Natisni Imate vprašanje
POSEBNA PONUDBA
Ob nakupu tega produkta prejmete seminar Tajni podatki v praksi po znižani ceni.
Cena paketa namesto : (DDV ni vključen v ceno)

Izberite datum in lokacijo seminarja:
POSEBNA PONUDBA
Ob nakupu tega seminarja prejmete priročnik Vse o dostopu do informacij javnega značaja za prosilce in zavezance 20% ceneje.
Cena paketa namesto : (DDV ni vključen v ceno)

Izberite izdajo:

Predstavitev

Določene informacije o delu organov javne uprave je zaradi možnih škodljivih posledic treba zaščititi pred razkritjem in s tem nepopravljivo škodo za delovanje organa, kar omogoča Zakon o tajnih podatkih. Takrat se jim določi stopnja tajnosti in označi z oznako: INTERNO, ZAUPNO, TAJNO ali STROGO TAJNO. Ta pravica velikokrat trči ob pravico do dostopa do informacij javnega značaja, ki prosilcem, ne glede na zasebni ali pravni interes, omogoča vpogled v delo organov in seznanitev z informacijami. Pri tem v praksi nastane dilema, katera informacija je lahko ali mora biti zaščitena in s tem označena s stopnjo tajnosti in s katero izmed štirih stopenj. Da v postopku določitve stopnje tajnosti in pri dostopu do teh dokumentov še vedno prihaja do nepravilnosti, v svojih odločitvah ugotavlja tudi Informacijski pooblaščenec.

Da boste postopek označitve stopnje tajnosti v praksi izpeljali v skladu z zakonodajo, po drugi strani pa prosilcem po ZDIJZ pojasnili razloge za izjemo zaradi tajnosti, se udeležite strokovnega seminarja, ki bo podkrepljen s primeri iz prakse.


Obravnavali bomo pomembna vprašanja:

 • kako pravilno in z zakonom utemeljeno določiti stopnjo tajnosti ter s tem organ zaščititi pred nepopravljivo škodo pri njegovem delovanju;
 • kako v skladu z zakonom in prakso dodeljevati pooblastila za dostop do tajnih podatkov;
 • kako zakonsko skladno delovali v primeru zahteve za dostop do informacij javnega značaja, ko prosilec zahteva dostop do informacije, ki je označena s stopnjo tajnosti;
 • seznanili se boste s prakso glede kršitev tajnosti podatkov in dokumentov ter s prakso Informacijskega pooblaščenca RS na področju dostopa do tajnih podatkov;
 • prejeli boste konkretne odgovore na vprašanja na samem seminarju in tudi po njem. Pošljite nam jih že sedaj na: petra.ertl@zfm.si.

Komu je seminar namenjen?

Organizacijam javne uprave in širšega javnega sektorja, odgovornim osebam za dodeljevanje pooblastil, pooblaščenim osebam za dostop do tajnih podatkov, odgovornim osebam za določitev stopnje tajnosti, vsem zavezancem po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja in prosilcem, predstavnikom medijev, zasebnim podjetjem in organizacijam, ki poslujejo z javnimi organi in so zavezani po ZTP.

Vsebina

Zakon o tajnih podatkih (Robert Ratkovič)

 • Kdaj je informacija ali dokument lahko označena s stopnjo tajnosti?
 • Katera informacija ne more biti označena s stopnjo tajnosti?
 • Kdo lahko dostopa do tajnih podatkov brez dovoljenja in v katerih okoliščinah?
 • Kdo je pooblaščena oseba za določanje tajnosti in kakšne so dolžnosti, obveznosti in pravice?
 • Kdaj tajnost podatka preneha?
 • Ali voditi evidenco in kako?
 • Kako poteka varnostno preverjanje?
 • Kako urediti dostop do tajnih podatkov in njihovo varovanje ter na kaj morate biti pozorni?
 • Kako poteka nadzor nad pooblaščeno osebo?
 • Kako ravnati preventivno in v primeru suma na kršitev?
 • Kako ravnati, ko stopnja tajnosti ni bila ustrezno določena?

Dostop po ZDIJZ in praksa IP (mag. Kristina Kotnik Šumah)

 • Kako pravilno ravnati, ko prejmete zahtevo po ZDIJZ za dostop do informacij, ki so označene s stopnjo tajnosti?
 • Sodna praksa na področju tajnih podatkov
 • Praksa IP

Lokacija

Lokacija

Poslovna hiša Unija, Tržaška cesta 515, 1351 Brezovica pri Ljubljani
Splošni pogoji

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje. Z naročilom priročnika boste ob vsaki zakonski ali vsebinski spremembi prejeli posodobitev, katere cena je odvisna od obsega. Če posodobitve iz kakršnega koli razloga ne boste sprejeli, jo lahko vrnete v 14 dneh od datuma prejema pošiljke. V primeru pisne odpovedi posodobitvenega servisa založba ne prevzema odgovornosti za aktualnost vsebin in njihovo skladnost z zakonodajo, hkrati pa v tem primeru preneha dostop do digitalne izdaje priročnika. Takoj ko nam to pisno sporočite, vas bomo odstranili s seznama prejemnikov posodobljenih izdelkov.

Posebne ugodnosti

 • Pri udeležbi dveh oseb iz istega podjetja/organizacije priznamo za drugega udeleženca 10 % popusta, pri udeležbi treh ali več oseb pa za tretjega in nadaljnje udeležence 20 % popusta na kotizacijo.

NE SPREGLEJTE: 20-odstotni popust za mikro podjetja!*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Ob naročilu nas opozorite, da ste mikro podjetje in da želite koristiti pripadajoči popust.