Košarica0
Skupaj z DDV:0,00 €
Vaša košarica je trenutno še prazna!
Pretvorbe dokumentov za dolgoročno hrambo - case study delavnica
PRAKTIČNA DELAVNICA

Pretvorbe dokumentov za dolgoročno hrambo - case study delavnica

Predavatelj: dr. Tatjana Hajtnik

Cena:
288,00 €
(DDV ni vključen v ceno)
Izberite datum in lokacijo seminarja:

Trajanje seminarja

   15.00 – 19.15
- +
PDF naročilnica Natisni Imate vprašanje
POSEBNA PONUDBA
Ob nakupu tega produkta prejmete seminar Pretvorbe dokumentov za dolgoročno hrambo - case study delavnica po znižani ceni.
Cena paketa namesto : (DDV ni vključen v ceno)

Izberite datum in lokacijo seminarja:
POSEBNA PONUDBA
Ob nakupu tega seminarja prejmete priročnik Nova arhivska zakonodaja in praksa 20% ceneje.
Cena paketa namesto : (DDV ni vključen v ceno)

Izberite izdajo:

Predstavitev

E-dokumenti so za vaše poslovanje enako pomembni kot tiskani, saj z njimi dokazujete pravne/finančne dogodke in sprejemanje poslovnih odločitev. Dolgoročna hramba e-dokumentov je zaradi hitrega napredka tehnologije in varnostnih tveganj za izgubo ali uničenje e-dokumentov v primerjavi s hrambo tiskanih veliko večji izziv. Zato moramo nenehoma skrbeti, da bodo e-dokumenti vedno na voljo v verodostojni obliki. Za obvladovanje tveganj izgube e-dokumentov zaradi tehnološkega razvoja in posledično zastaranja formatov slovenski predpisi določajo, da je obvezna strategija dolgoročnega ohranjanja e-dokumentov oziroma njihova pretvorba v ustrezne formate. Velja za vse tiste, ki gradivo z rokom hrambe več kot pet let, še posebej pa je to pomembno za tiste, ki hranite trajno ali arhivsko gradivo, dokler ga ne predate pristojnemu arhivu. Predpisi ne določajo, kako izvajati postopke pretvorbe, lahko pa nam je v veliko pomoč standard ISO 13008. V praksi pa se pri hrambi e-dokumentov z največjim izzivom soočate takrat, ko jih je treba izbrati prave formate in pretvornike ter potrditi, da je bila pretvorba uspešna.

 

Na delavnici študije primerov boste na različnih primerih dokumentov praktično preizkusili metodologije pretvorbe e-dokumentov za dolgoročno hrambo, in sicer boste:

 • vzpostavili postopek pretvorbe,
 • ugotavljali, kateri formati so ustrezni,
 • na podlagi vseh okoliščin ugotavljali, kako izbrati pretvornik,
 • izvajali pretvorbe,
 • izvedeli, s čim in kako izvajati kontrole,
 • analizirali rezultate pretvorb,
 • s strokovnjakinjo in kolegi iz prakse diskutirali o primerih ter tako lažje sprejeli odločitev, katere metodologije so za vas najbolj primerne glede na zakonske zahteve in način poslovanja.

 

Praktična delavnica je namenjena vsem, ki v podjetjih ali ustanovah javnega sektorja:

 • skrbite za ustrezno in optimalno hrambo ter primerno zaščito dokumentacije, ki jo ustvarjate, dobite ali hranite v e-obliki,
 • ste odgovorni za organizacijo ali izvedbo procesov upravljanja z gradivom in
 • informatike, ki skrbite za informacijske sisteme upravljanja oz. za področje informacijske varnosti.

Pomembno je, da se udeležite praktične delavnice, ker boste:

 • zakonske zahteve, ki določajo stalno skrb nad ohranjanjem zapisov v eobliki, in priporočila standarda ISO 13008 ustrezno praktično vpeljali v vsakdanje delo;
 • poznali tveganja glede zastarelosti formatov in kako upravljati z njimi;
 • postopke pretvorb fizičnih (papirnih) dokumentov in e-dokumentov zanesljivo izvajali v svoji praksi in tako ohranjali stabilno e-hrambo.

 

Prav tako boste dobili odgovore na vaša konkretna vprašanja, ki izhajajo iz vaše vsakdanje prakse: v razgovoru s strokovnjaki pridobite nasvete za najustreznejše rešitve na področju pretvorbe e-dokumentov za namen dolgoročne hrambe. Vprašanja nam pošljite vnaprej – na naslov: petra.ertl@zfm.si

 

 

Vsebina

Program

 • Uvod:

  • ZVDAGA, Uredba in ETZ
  • Standard ISO 13008 - Proces konverzije in migracije digitalnih zapisov
 • Praktična delavnica v računalniški učilnici:

  • Vzpostavitev postopka pretvorbe
  • Ustreznost formatov za dolgoročno hrambo
  • Izbira pravega pretvornika in kako ga izbrati
  • Praktične pretvorbe tiskanih dokumentov in e-dokumentov
  • Praktična izvedba kontrol
  • Analiza rezultatov pretvorb

Lokacija

Lokacija

KULT316, Prušnikova ulica 74, 1210 Ljubljana - Šentvid


 


 

Splošni pogoji

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje. Z naročilom priročnika boste ob vsaki zakonski ali vsebinski spremembi prejeli posodobitev, katere cena je odvisna od obsega. Če posodobitve iz kakršnega koli razloga ne boste sprejeli, jo lahko vrnete v 14 dneh od datuma prejema pošiljke. V primeru pisne odpovedi posodobitvenega servisa založba ne prevzema odgovornosti za aktualnost vsebin in njihovo skladnost z zakonodajo, hkrati pa v tem primeru preneha dostop do digitalne izdaje priročnika. Takoj ko nam to pisno sporočite, vas bomo odstranili s seznama prejemnikov posodobljenih izdelkov.

Posebne ugodnosti

 • Ob naročilu na seminar lahko naročite poslovno izdajo praktičnega priročnika Arhiviranje, hramba in upravljanje dokumetov z 20 % popusta. Poslovna izdaja priročnika vsebuje tiskano in digitalno izdajo priročnika, ki vam omogoča hitro iskanje po celotni vsebini priročnika in dostop do vsebin kjerkoli, kjer je na voljo spletni dostop.
 • V primeru udeležbe dveh iz istega podjetja/ustanove priznamo drugemu udeležencu 10 % popusta, vsakemu nadaljnjemu udeležencu iz istega podjetja pa 20 % popusta na kotizacijo.

NE SPREGLEJTE: 20-odstotni popust za mikro podjetja!*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Ob naročilu nas opozorite, da ste mikro podjetje in da želite koristiti pripadajoči popust.