Košarica0
Skupaj z DDV:0,00 €
Vaša košarica je trenutno še prazna!
Izzivi priprave pasiranih jedi
KUHARSKA DELAVNICA

Izzivi priprave pasiranih jedi

Predavatelj: Andreja Širca Čampa


Pošljite povpraševanje

Predstavitev

Težave s požiranjem pri prehranjevanju so resna težava, ki lahko vodi v življenjsko ogrožajočo podhranjenost. Zato je treba poskrbeti za ustrezno prehransko podporo, če se omenjene težave pojavijo. Disfagija (težko požiranje) in boleče požiranje se lahko pojavijo v vseh starostnih stopnjah, prav tako so vzroki lahko zelo različni – od bolezni, starostnega pešanja in vse do prirojenih napak. Pri morebitnih težavah pri požiranju je pomembno, da zagotovimo zadosten vnos hranil in s tem vzdržujemo telesno težo in dobro kakovost življenja. Ker ljudje jemo tudi z očmi, morajo biti obroki pasirane hrane okusni, imeti vonj in okus posameznega živila ali kuhane jedi, prav tako morajo biti privlačni tudi na prvi pogled.

To lahko dosežete le tako, da:

  • poznate teoretične osnove prehranjevanja s pasiranimi obroki, pri katerih obolenjih je pasirana hrana potrebna in katera živila ter jedi so za to dieto primerne;
  • znate pravilno izbrati »varna« in primerna živila in pri tem izvajati »varne« tehnološke postopke priprave pasirane dietne prehrane;
  • znate tehnike priprave jedi izvajati tako, da bodo pasirani obroki kljub omejitvam imeli okus po posameznem živilu ali jedi in privlačni na pogled;
  • veste, da morate kljub omejitvam v največji možni meri upoštevati smernice zdravega prehranjevanja, da bolniki prejmejo vsa potrebna mikro in makrohranila.

Naj bo pasirana hrana kljub omejitvam bolnikom v užitek!


Kuharska delavnica:
TEORETIČNE OSNOVE + PRAKTIČNO KUHANJE PO SKUPINAH

Kot udeleženec praktične kuharske delavnice boste:

  • dodatno praktično usposobljeni, prejete napotke, primere jedilnikov ter receptur pa boste enostavno uporabili v svoji praksi;
  • pri pripravi obrokov upoštevali vse posebnosti in prepovedi uživanja določenih živil in omejitve glede prehrane pri dietnemu prehranjevanju otrok, mladostnikov, starostnikov ter bolnikov, ki potrebujejo pasirano hrano;
  • poznali strokovne novosti pri izbiri živil ter tehnoloških postopkih priprave pasirane prehrane;
  • v sodelovanju z vsemi sodelujočimi izmenjali izkušnje iz prakse ter našli odgovore na najbolj pereča vprašanja, ki se pojavljajo na področju priprave obrokov pasirane prehrane - vprašanja nam pošljite vnaprej na naslov: petra.ertl@zfm.si.

Komu je seminar namenjen?

Dietnim kuharjem, vodjem kuhinj, organizatorjem prehrane in ZHR v zdravstvenih oziroma socialnih ustanovah, vzgojno-izobraževalnih zavodih, prav tako živilskim strokovnjakom, odgovornim za vzpostavitev in vodenje dietne prehrane, oziroma vsem, ki jih to področje zanima.


Morda vas zanima tudi: Kuharska delavnica - Brezglutenska prehrana po novem

Vsebina

Kratek pregled vsebine:


TEORETIČNI UVOD:

  • Zakaj pasirana prehrana za bolnike in varovance
  • Odgovornost zavoda, organizatorja prehrane, kuhinjskega osebja
  • Težko požiranje in žvečenje kot razlog za uživanje pasirane hrane
  • Katerim živilom se izogibati in kateri so ustrezni nadomestki, pregled ponudbe živil
  • Pregled tehnoloških postopkov, na kaj paziti, česa se izogibati, kako je tudi pasirana hrana lahko prijetna na pogled in okusna
  • Kako se spopasti z zavračanjem pasirane hrane pri bolnikih in varovancih
  • Smernice za pasirano prehrano (energijske vrednosti, mikro in makrohranila, raznolikost, domača lokalna hrana)


PRAKTIČNA KUHARSKA DELAVNICA:

  • Praktična kuharska delavnica po skupinah (priprava jedi za bolnike in varovance)
  • Poskušanja pripravljenih jedi in izmenjava izkušenj

Lokacija

Lokacija

Horeca Center, Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana


 


Splošni pogoji

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje. Z naročilom priročnika boste ob vsaki zakonski ali vsebinski spremembi prejeli posodobitev, katere cena je odvisna od obsega. Če posodobitve iz kakršnega koli razloga ne boste sprejeli, jo lahko vrnete v 14 dneh od datuma prejema pošiljke. V primeru pisne odpovedi posodobitvenega servisa založba ne prevzema odgovornosti za aktualnost vsebin in njihovo skladnost z zakonodajo, hkrati pa v tem primeru preneha dostop do digitalne izdaje priročnika. Takoj ko nam to pisno sporočite, vas bomo odstranili s seznama prejemnikov posodobljenih izdelkov. Navedeni podatki se lahko uporabijo za promocijske namene in ne bodo posredovani tretjim osebam. Vaše podatke lahko na vašo zahtevo kadarkoli spremenimo ali izbrišemo. 

Posebne ugodnosti

  • Pri udeležbi dveh oseb iz istega podjetja/organizacije priznamo za drugega udeleženca 10 % popusta, pri udeležbi treh ali več oseb pa za tretjega in nadaljnje udeležence 20 % popusta na kotizacijo.

NE SPREGLEJTE: 20-odstotni popust za mikro podjetja!*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Ob naročilu nas opozorite, da ste mikro podjetje in da želite koristiti pripadajoči popust.