Košarica

02 250 18 00 | info@zfm.si | O nas

Prijava v portal: 

Prijava

Želite podporo?

Pokličite nas: 02 250 18 00

Družabna omrežja

Primeri ponovne uporabe odpadkov

 

 

PRIMER: ELEKTRIČNA IN ELEKTRONSKA OPREMA

Načeloma je ta sistem že utečen in zakonsko reguliran. To pa še ne pomeni, da je maksimalno izkoriščen razvojni potencial reciklaže. Zato v nadaljevanju navajamo le nekaj razmišljanj, ki so lahko zgrešena, lahko pa so kal za iskanje podobnih, bolj verjetnih reciklažnih prijemov.

Razstavljanje OEEO na posamezne funkcionalne sestavne enote ali elemente, zapis teh v elektronski katalog razpoložljivih sekundarnih sestavnih enot, prodaja. S tem se omogoči podaljšanje življenjske dobe proizvodov – postavitev tovrstnega ravnanja je nekako med 2. in 3. hierarhično stopnjo ravnanja z odpadki (ponovna uporaba in reciklaža). Ohišja OEEO so običajno pretežno kovinska – treba je najti načine očiščenja teh naprav (npr. odstranitve izolativnih materialov) in priprave kot materialni vložek za predelavo v nov material. Elektronska vezja so zanimiva zaradi žlahtnih kovin. V Sloveniji še, kolikor mi je znano, ne obstaja tovrstna predelava. Študija uveljavljenih predelovalnih postopkov lahko mlademu raziskovalcu odpre nove izboljšave in proizvodne priložnosti …

Primer ne želi preusmerjati OEEO mimo zakonsko opredeljenega sistema, temveč ustvariti priložnost za razširjanje predelave v Sloveniji v sodelovanju z vzpostavljenim sistemom zbiranja, ki sloni na primarni razgradnji in distribuciji pretežno v tujino.

PRIMER: STROJI IN NAPRAVE

Za stroje in naprave, ki niso odpadni avtomobili, pravzaprav velja enako kot za OEEO. Doslej so bili domena podjetij, ki so pretežno stroje razrezala in pripravila vložek za železarne. Morda v heterogenosti sestavnih delov obstaja alternativni sistem razgradnje in ponovne uporabe določenih strojnih komponent s pomočjo elektronskega kataloškega sistema.

Primerov je še veliko, navedeni pa naj bodo kot iskra za bolj odprto razmišljanje pri iskanju možnih novih razvojnih in proizvodnih niš.

 
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja