Košarica

02 250 18 00 | info@zfm.si | O nas

Prijava v portal: 

Prijava

Želite podporo?

Pokličite nas: 02 250 18 00

Družabna omrežja

Odpadna jedilna olja

 

Dejavnost poteka od zgodnjih jutranjih ur do poznih večernih ur. Kuharice in kuharji ter strežnice pijač se menjajo po osmih urah dela.

Zato odstranjevanje in pospravljanje ostankov hrane prepustijo pomivalkam in pomivalcem, ki v ozadju poskrbijo za čisto postrežno posodo in pribor.

Pri opravljanju dejavnosti podjetja nastajajo naslednji odpadki:

 

  • ostanki embalaže, v katerih so bila živila dostavljena,
  • ostanki hrane po oddaji na odstavni pas, kjer stranke odložijo pribor in posodo,
  • odpadno olje in odpadne masti od pečenja in cvrenja hrane,
  • odpadna zelenjava in sadje,
  • odpadna kartonska in papirna embalaža od postrežene pijače,
  • odpadna steklena embalaža,
  • odpadna plastična in mešana embalaža,
  • odpadne umazane serviete od postreženih obrokov,
  • čistila (detergenti), ki vsebujejo nevarne snovi.

 

Kot smo omenili, so za odpadno embalažo, ostanke hrane in olja zadolženi pomivalci in pomivalke. Za ostanke hrane imajo pripravljene posode, ki se dajo hermetično zapreti in postaviti v začasno skladišče, kjer do prihoda javne službe počakajo na odvoz. Ob odvozu jim javna služba zamenja polne posode za prazne enakega volumna. Odpadno zelenjavo in sadje, ki nima tekočih substanc, odlagajo v posode, ki jih kasneje spraznijo v posodo za biološke odpadke. Odpadna olja in masti odlagajo prav tako v posode oz. zaboje, kjer imajo hermetično pokrovko, ki prepreči razlitje. Tudi to olje in masti odpelje javna služba, kjer zamenja polne za prazne posode. Odpadne umazane serviete pa odlagajo v kartonski zabojnik, ki ga spraznijo v posodo za komunalne odpadke.

Pri pripravi hrane in obrokov mora biti zagotovljen higienski minimum, ki ga mora poznati vsak gospodarski subjekt, ki se ukvarja s pripravo hrane.

 

Ravnanje z odpadki

 

Več o tej temi preberite v priročniku Ravnanje z odpadki po novi zakonodaji 2015

 
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja