Košarica0
Skupaj z DDV:0,00 €
Vaša košarica je trenutno še prazna!
Strokovnjak za dietetiko
IZOBRAŽEVALNI PROGRAM

Strokovnjak za dietetiko


Cena:
840,00 €
(DDV ni vključen v ceno)
Izberite datum in lokacijo izobraževanja:
- +
PDF naročilnica Natisni Imate vprašanje

Predstavitev

Zaradi vedno več posebnih obolenj, kjer bolniki potrebujejo posebej prilagojeno prehrano, in pojava nezdravega načina življenja postaja sodelovanje dietetika pri zagotavljanju kvalitetne in bolnikom ter ostalim osebam v vaši oskrbi prilagojene prehrane vedno bolj pomembno. To delo je odgovorno in zahtevno, od vas pa terja tudi veliko mero previdnosti, saj morate pri pripravi jedilnikov za vse starostne skupine upoštevati smernice in vse prilagoditve za dietno prehrano bolnikov.

Zato vas vabimo, da v samo treh tednih pridobite vse informacije in se praktično usposobite za načrtovanje varovalne in dietne prehrane.


Izobraževanje je vpisano v register strokovnih izpopolnjevanj Zbornice zdravstvene in babiške nege - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije pod sklepom 2017-431-431.

Pasivni udeleženci bodo prejeli 16 licenčnih točk.


S pomočjo praktičnih izkušenj in priporočil strokovnjakov boste:

  • v vsakdanji praksi uspešno vodili prehranski obrat in izvajali ugotavljanje prehranskih potreb pri varovalni in dietni prehrani otrok, mladostnikov, starostnikov, varovancev ter bolnikov z alergijami ter obolenji;
  • poznali razvoj dietetike, imeli pregled nad vrstami prehranskih diet ter tako strokovno pravilno presojali o uvedbi primernega prehranskega režima;
  • celostno praktično usposobljeni za načrtovanje jedilnikov varovalne in dietne prehrane, pri tem pa upoštevali prehranske smernice in kritično presojali prehranske trditve;
  • organizirali pripravo obrokov za vse starostne stopnje in prehranske potrebe in pri tem upoštevali vse prepovedi uživanja določenih živil in omejitve glede prehrane pri dietnemu prehranjevanju otrok, mladostnikov, starostnikov, varovancev ter bolnikov z alergijami ter obolenji;

Komu je program namenjen?

Dietetikom, organizatorjem prehrane, vodjem kuhinje in dietnim kuharjem v javnih ustanovah (vzgojno-izobraževalnih zavodih, socialnih zavodih, domovih za ostarele, bolnišnicah …) in javnih prehranskih objektih (restavracijah, zdraviliščih, hotelskim ponudnikom …) in vsem, ki vas to področje zanima.

Vsebina

1. modul – delavnica

Organizacija prehranskega objekta in obveznosti odgovorne osebe

1. december 2017

  • Kaj je dietetika, kdo je dietetik, odgovornosti in naloge strokovnega tima, ki skrbi za strokovno načrtovanje in pripravo obrokov
  • Vloga strokovnjaka, ki skrbi za strokovno načrtovanje prehrane in njegove strokovne kompetence
  • Kako sodelovati s sodelavci (dietetik, vodja kuhinje, organizator prehrane, kuharji)
  • Predstavitev aktualnih smernic zdravega prehranjevanja (smernice za dojenčke, smernice za otroke in mladostnike, smernice za študente, smernice za starostnike …) in razprava o morebitnih strokovnih dilemah
  • Kaj je varovalna prehrana in na kakšen način vplivati na izboljšanje prehranjevalnih navad v javnem zavodu
  • Kako ocenimo energijske in hranilne potrebe uporabnikov
  • Kaj je zdrava porcija
  • Vodenje baz receptov in jedilnikov
  • Prehransko ovrednotenje obroka
  • Pomen rednega strokovnega usposabljanja

2. modul – delavnica

Varovalna prehrana in prehranske diete

5. december 2017

Organizacija procesa
  • Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšna je pri tem naloga dietetika ter obveznosti odgovorne osebe (dietetika, vodje kuhinje)
  • Označevanje alergenov v jedilniku in opozarjanje osebja
  • Označevanje alergenov, aditivov, furanov, nove tehnologije in GSO
  • Potencialno nevarne snovi, alergeni, toksične snovi, patogeni organizmi v prehrani
  • Smernice za dietno prehrano ter dietna obravnava bolnika
Načrtovanje prehrane
  • Velikost obrokov
  • Razmerje med skupinami živil
  • Prilagajanje obrokov glede na zmanjšanje in povečanje potreb
  • Organizacija priprave varovalnih in dietnih obrokov
Metode načrtovanja
  • Kako načrtovati jedilnik, kaj pri tem upoštevati
  • Energijsko in hranilno vrednotenje obrokov in jedilnikov
Varovalna prehrana
  • Kako izbirati primerna živila glede na potrebe in razpoložljivo opremo prehranskega objekta
  • Na kaj paziti pri oblikovanju jedilnika
  • Posebna živila, prehranska dopolnila
  • Hranilne vrednosti obrokov
  • Kombiniranje živil v obroku
Dietna obravnava bolnika
  • Kaj pomeni prehransko presajanje, prehranska obravnava, načrtovanje in spremljanje bolnikov z dietami
  • Uporaba enotne nomenklature za vse deležnike
  • Enotno poimenovanje diet
  • Enotna potrdila za vrtce in šole kot podlaga za primemo izvajanje dietne obravnave

3. modul – delavnica

Načrtovanje jedilnikov in obrokov

12. december 2017

Prehranske diete
  • Diabetes (vsi tipi)
  • Debelost
  • Hiperholesterolomija, Hipertrigliceridemija
  • Obstipacija
  • Atrofični gastris
  • Celiakija
  • Intoleranca na gluten (pšenico)
  • Intoleranca na laktozo
  • Intoleranca na fruktozo
  • Histaminska intoleranca
  • Saharazno izomlatazno pomanjkanje
  • Alergija na pšenico
  • Alergija na mleko
  • Alergija na jajca
  • Alergija na arašide in drevesne oreške
  • Prehrana s spremenjeno konsistenco
  • Pasirana prehrana (disfagija)
Tehnološki postopki priprave jedi
  • Organizacija priprave dietnih obrokov
  • Posebni tehnološki postopki pri pripravi obrokov za dietno prehrano
Načrtovanje varovalnih in dietnih jedilnikov
  • Kako načrtovati jedilnik osnovni in dietni, kaj pri tem upoštevati
  • Načrtovanje jedilnikov preko računalniških programov
  • Zagotavljanje finančne stabilnost (izračun cene obroka)

ZAKLJUČEK:

Preverjanje znanja in prejem potrdila o strokovni usposobljenosti

Strokovnjak za dietetiko

  • Preverjanje znanja: test rešite doma in nam ga vrnete po pošti v dogovorjenem roku.
  • Prejem potrdila v slovenščini in angleščini.

Lokacija

Lokacija

Računovodska hiša Unija, Tržaška cesta 515, 1351 Brezovica pri Ljubljani




Splošni pogoji

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo programa. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča do deset delovnih dni pred izvedbo programa, pri čemer vam zaračunamo stroške administracije v višini 20 % kotizacije; v primeru kasnejše odjave vam kotizacijo zaračunamo v celoti. Lahko pa se programa udeleži drug udeleženec. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje. Navedeni podatki se lahko uporabijo za promocijske namene in jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Vaše podatke lahko kadarkoli na vašo zahtevo spremenimo ali izbrišemo.

Posebne ugodnosti

  • Pri udeležbi dveh oseb iz istega podjetja/organizacije priznamo za drugega udeleženca 10 % popusta, pri udeležbi treh ali več oseb pa za tretjega in nadaljnje udeležence 20 % popusta na kotizacijo.

NE SPREGLEJTE: 20-odstotni popust za mikro podjetja!*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Ob naročilu nas opozorite, da ste mikro podjetje in da želite koristiti pripadajoči popust.