Košarica0
Skupaj z DDV:0,00 €
Vaša košarica je trenutno še prazna!
Načrtovanje varovalnih in dietnih jedilnikov v velikih kuhinjah
ŠTIRITEDENSKO STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Načrtovanje varovalnih in dietnih jedilnikov v velikih kuhinjah

Predavatelj: Andreja Širca Čampa

Cena:
870,00 €
783,00 €
(DDV ni vključen v ceno)
Posebna ponudba velja le za hitre prijave do 24.9.2018
Izberite datum in lokacijo izobraževanja:
- +

Prijave sprejemamo do 9. 10. 2018.

PDF naročilnica Natisni Imate vprašanje

Predstavitev

Vedno več ljudi potrebuje prilagojeno prehrano – dieto v vsakodnevnem življenju. S težavami načrtovanja »dietnih« jedilnikov, ustreznih receptur in postopkov priprave se srečuje vedno več organizatorjev prehrane v vrtcih, šolah, domovih, zavodih, zdraviliščih in hotelih. Načrtovanje in priprava tako varovalnih kot dietnih jedi je odgovorno in zahtevno delo, ki od vas terja nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje.

Zato vas vabimo, da v štirih modulih postopoma pridobite čim več novih informacij s področja načrtovanja varovalnih in dietnih jedilnikov in poglobite svoje znanje, tako boste:

  • spoznali pomen zapisa varovalnih jedilnikov kot osnove za izpeljavo in načrtovanje dietnih jedilnikov,
  • znali energijsko in hranilno ovrednotiti varovalne in dietne jedilnike za posamezne skupine s pomočjo računalniških programov (OPKP, Prodi in drugih),
  • spoznali pomen zapisanih in hranilno ovrednotenih receptur za pripravo varovalnih in dietnih jedi, kot osnove za primerno porcioniranje glede na starostno skupino in/ali dietne potrebe,
  • znali organizirati varno pripravo dietnih obrokov v lastni kuhinji od skladiščenja dietnih živil, priprave dietnih obrokov v smislu preprečevanja navzkrižne kontaminacije in do postrežbe dietnih obrokov.

Komu je izobraževanje namenjeno?

Aktualnim organizatorjem prehrane, vodjem kuhinje in dietnim kuharjem, pomočnikom dietnega kuharja v javnih ustanovah (vzgojno-izobraževalnih zavodih, socialnih zavodih, domovih za ostarele, negovalnih bolnišnicah …) in prehranskih objektih (restavracijah, zdraviliščih, hotelskim ponudnikom …)

Vsebina

1. modul – študijsko e-gradivo
Organizacija prehranskega objekta in obveznosti odgovorne osebe
19. oktober 2018

  • Odgovornosti in naloge strokovnega tima, ki skrbi za načrtovanje in pripravo obrokov
  • Pomen tesnega sodelovanja s sodelavci (dietetik, organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar, pomočnik dietnega kuharja)
  • Predstavitev aktualnih smernic zdravega prehranjevanja (smernice za dojenčke, smernice za otroke in mladostnike, smernice za študente, smernice za starostnike …)
  • Kaj je varovalna prehrana in na kakšen način vplivati na izboljšanje prehranjevalnih navad v javnem zavodu
  • DACH priporočila za hranilni in energijski vnos glede na starostne skupine
  • Kaj je zdrava/ primerna porcija

2. modul – delavnica
Varovalna prehrana in praktično načrtovanje varovalnih jedilnikov
23. oktober 2018, 9.00-13.15

Varovalna prehrana

  • Pomen dobro sestavljenega varovalnega jedilnika
  • Kako izbirati primerna živila glede na potrebe in razpoložljivo opremo prehranskega objekta
  • Na kaj paziti pri oblikovanju jedilnika
  • Hranilne vrednosti obrokov
  • Kombiniranje živil v obroku

Praktična delavnica - Načrtovanje jedilnikov varovalne prehrane

  • Velikost obrokov
  • Razmerje med skupinami živil
  • Prilagajanje obrokov glede na zmanjšanje in povečanje potreb
  • Energijsko in hranilno vrednotenje obrokov in jedilnikov

3. modul – gradivo in delavnica
Osnove dietne prehrane
6. november 2018, 9.00-14.00

Osnovna načela dietne prehrane

  • Varovalna prehrana pri diabetesu (metoda štetja ogljikovih hidratov), hiperholesterolomiji,
  • Prehrana pri povišanih maščobah (povišani trigliceridi) v krvi
  • Prehrana pri celiakiji
  • Prehrana pri intoleranci na gluten (pšenico)
  • Prehrana pri intoleranci na laktozo
  • Prehrana pr histaminska intoleranca
  • Prehrana pr sindromu razdražljivega črevesja I. in II. stopnja (FODMAP dieta)
  • Prehrana pri alergiji na pšenico
  • Prehrana pri alergiji na mleko
  • Prehrana pri alergiji na jajca
  • Prehrana pri alergiji na arašide
  • Prehrana pri alergiji na drevesne oreške
  • Dieta z omejitvijo beljakovin
  • Prehrana s spremenjeno konsistenco (disfagija)

4. modul – delavnica
Načrtovanje dietnih jedilnikov
13. november 2018, 9.00-13.15

Organizacija procesa priprave dietnih obrokov

  • Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšne so pri tem naloge posameznikov (organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar/kuhar,ekonom)
  • Označevanje alergenov v jedilniku in opozarjanje osebja
  • Označevanje alergenov, aditivov, furanov, nove tehnologije in GSO
  • Potencialno nevarne snovi, alergeni, toksične snovi, patogeni organizmi v prehrani

Načrtovanje dietnih jedilnikov in tehnološki postopki priprave dietnih jedi

  • Odgovornost načrtovanja dietnih obrokov
  • Pomen uporabe enotne nomenklature za vse deležnike
  • Enotno poimenovanje diet v slovenskem prostoru
  • Enotna potrdila za vrtce in šole kot podlaga za primemo izvajanje dietne obravnave
  • Organizacija priprave dietnih obrokov
  • Posebni tehnološki postopki in vzpostavitev varnostnih mehanizmov za varno pripravo dietnih obrokov in nadomestna živila
  • Vzorec kataloga diet
  • Praktično načrtovanje dietnih jedilnikov preko računalniških programov

ZAKLJUČEK: Preverjanje znanja in prejem potrdila o udeležbi in uspešno opravljanjem preverjanju znanja
28. november 2018

  • Preverjanje znanja: test rešite doma in nam ga vrnete po pošti v dogovorjenem roku.
  • Prejem potrdila v slovenščini in angleščini.

Lokacija

Lokacija

Poslovna hiša Unija, Tržaška cesta 515, 1351 Brezovica pri Ljubljani




Splošni pogoji

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo programa. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča do deset delovnih dni pred izvedbo programa, pri čemer vam zaračunamo stroške administracije v višini 20 % kotizacije; v primeru kasnejše odjave vam kotizacijo zaračunamo v celoti. Lahko pa se programa udeleži drug udeleženec. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje.

Posebne ugodnosti

  • Pri udeležbi dveh oseb iz istega podjetja/organizacije priznamo za drugega udeleženca 10 % popusta, pri udeležbi treh ali več oseb pa za tretjega in nadaljnje udeležence 20 % popusta na kotizacijo.

NE SPREGLEJTE: 20-odstotni popust za mikro podjetja!*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Ob naročilu nas opozorite, da ste mikro podjetje in da želite koristiti pripadajoči popust.