Strokovnjak za organizacijo prehrane

Strokovnjak za organizacijo prehrane

Prijava

Vedno več ljudi potrebuje prilagojeno prehrano v vsakodnevnem življenju. S težavami načrtovanja varovalnih in »dietnih« jedilnikov, ustreznih receptur in postopkov priprave se srečuje vedno več organizatorjev prehrane v vrtcih, šolah, domovih, zavodih, zdraviliščih in hotelih. Načrtovanje in priprava tako varovalnih kot dietnih jedi je odgovorno in zahtevno delo, ki od vas terja nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje.



Komu je izobraževanje namenjeno?

Organizatorjem prehrane, vodjem kuhinje in dietnim kuharjem, pomočnikom dietnega kuharja v javnih ustanovah (vzgojno-izobraževalnih zavodih, socialnih zavodih, domovih za ostarele, negovalnih bolnišnicah …) in prehranskih objektih (restavracijah, zdraviliščih, hotelskim ponudnikom …)

Koristi

Zato vas vabimo, da v štirih modulih postopoma pridobite čim več novih informacij s področja načrtovanja varovalnih in dietnih jedilnikov in poglobite svoje znanje:

  • spoznali pomen zapisa varovalnih jedilnikov kot osnove za izpeljavo in načrtovanje dietnih jedilnikov,
  • znali energijsko in hranilno ovrednotiti varovalne in dietne jedilnike za posamezne skupine s pomočjo računalniških programov (OPKP, Prodi in drugih),
  • spoznali pomen zapisanih in hranilno ovrednotenih receptur za pripravo varovalnih in dietnih jedi, kot osnove za primerno porcioniranje glede na starostno skupino in/ali dietne potrebe,
  • znali organizirati varno pripravo dietnih obtokov v lastni kuhinji od skladiščenja dietnih živil, priprave dietnih obrokov v smislu preprečevanja navzkrižne kontaminacije in do postrežbe dietnih obrokov.

Vsebina

študijsko e-gradivo
  • Odgovornosti in naloge strokovnega tima, ki skrbi za načrtovanje in pripravo obrokov
  • Pomen tesnega sodelovanja s sodelavci (dietetik, organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar, pomočnik dietnega kuharja)
  • Predstavitev aktualnih smernic zdravega prehranjevanja (smernice za dojenčke, smernice za otroke in mladostnike, smernice za študente, smernice za starostnike …)
  • Kaj je varovalna prehrana in na kakšen način vplivati na izboljšanje prehranjevalnih navad v javnem zavodu
  • DACH priporočila za hranilni in energijski vnos glede na starostne skupine
  • Kaj je zdrava/ primerna porcija
delavnica

Varovalna prehrana

  • Pomen dobro sestavljenega varovalnega jedilnika
  • Kako izbirati primerna živila glede na potrebe in razpoložljivo opremo prehranskega objekta
  • Na kaj paziti pri oblikovanju jedilnika
  • Hranilne vrednosti obrokov
  • Kombiniranje živil v obroku

Praktična delavnica – Načrtovanje jedilnikov varovalne prehrane

  • Velikost obrokov
  • Razmerje med skupinami živil
  • Prilagajanje obrokov glede na zmanjšanje in povečanje potreb
  • Energijsko in hranilno vrednotenje obrokov in jedilnikov
delavnica

Osnovna načela dietne prehrane

  • Varovalna prehrana pri diabetesu (metoda štetja ogljikovih hidratov), hiperholesterolomiji,
  • Prehrana pri povišanih maščobah (povišani trigliceridi) v krvi
  • Prehrana pri celiakiji
  • Prehrana pri intoleranci na gluten (pšenico)
  • Prehrana pri intoleranci na laktozo
  • Prehrana pr histaminska intoleranca
  • Prehrana pr sindromu razdražljivega črevesja I. in II. stopnja (FODMAP dieta)
  • Prehrana pri alergiji na pšenico
  • Prehrana pri alergiji na mleko
  • Prehrana pri alergiji na jajca
  • Prehrana pri alergiji na arašide
  • Prehrana pri alergiji na drevesne oreške
  • Dieta z omejitvijo beljakovin
  • Prehrana s spremenjeno konsistenco (disfagija)
delavnica

Organizacija procesa priprave dietnih obrokov

  • Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšne so pri tem naloge posameznikov (organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar/kuhar,ekonom)
  • Označevanje alergenov v jedilniku in opozarjanje osebja
  • Označevanje alergenov, aditivov, furanov, nove tehnologije in GSO
  • Potencialno nevarne snovi, alergeni, toksične snovi, patogeni organizmi v prehrani

Načrtovanje dietnih jedilnikov in tehnološki postopki priprave dietnih jedi

  • Odgovornost načrtovanja dietnih obrokov
  • Pomen uporabe enotne nomenklature za vse deležnike
  • Enotno poimenovanje diet v slovenskem prostoru
  • Enotna potrdila za vrtce in šole kot podlaga za primemo izvajanje dietne obravnave
  • Organizacija priprave dietnih obrokov
  • Posebni tehnološki postopki in vzpostavitev varnostnih mehanizmov za varno pripravo dietnih obrokov in nadomestna živila
  • Vzorec kataloga diet
  • Praktično načrtovanje dietnih jedilnikov preko računalniških programov
Preverjanje znanja in prejem potrdila o udeležbi in uspešno opravljanjem preverjanju znanja
  • Preverjanje znanja: test rešite doma in nam ga vrnete po pošti v dogovorjenem roku.
  • Prejem potrdila v slovenščini in angleščini.

Potek izobraževanja

Predavatelji

Andreja Širca Čampa

univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, predavateljica, avtorica in zunanja strokovna sodelavka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za vede o zdravju v Izoli, z bogatimi izkušnjami na področju dietne prehrane pri sladkorni bolezni, celiakiji, alergijah, debelosti, kroničnih ledvičnih obolenjih, črevesnih obolenjih, kot tudi na specifičnih področjih prehrane onkološkega bolnika, pri prirojenih motnjah metabolizma in…

Prijava in kotizacija

Zbiramo predprijave

Zaupajte nam svoje podatke in ko bo izbran produkt spet na voljo, vas bomo o tem obvestili.






NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja!*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Ob naročilu nas opozorite, da ste mikro podjetje in da želite koristiti pripadajoči popust.

Splošni pogoji

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo programa. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča do deset delovnih dni pred izvedbo programa, pri čemer vam zaračunamo stroške administracije v višini 20 % kotizacije; v primeru kasnejše odjave vam kotizacijo zaračunamo v celoti. Lahko pa se programa udeleži drug udeleženec. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. Ob začetku izobraževalnega programa pridobite dostop do online priročnika z vsemi posodobitvami in nadgradnjami v obdobju šestih mesecev. Dostopne podatke boste prejeli na vaš elektronski naslov. Dostop se po poteku obdobja samodejno podaljša. V primeru, da tega servisa v prihodnje ne želite več, nam pisno sporočite najmanj 30 dni pred pričetkom novega obdobja. V primeru pisne odpovedi posodobitvenega servisa založba ne prevzema odgovornosti za aktualnost vsebin in njihovo skladnost z zakonodajo, hkrati pa v tem primeru preneha dostop do novih aktualnih vsebin. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih.
x

Izobraževanje pri vas?

Za vas izvedemo izobraževanje samo za vaše sodelavce v vašem podjetju.