Prehrana po prebolelem COVID-19

Prehrana po prebolelem COVID-19

Praktično online izobraževanje v živo

Prijava

Prehrana oseb po prebolelem COVID-19 – njen vpliv na hitrejše okrevanje, v domači oskrbi, v domovih za starejše občane in ostalih zavodih s stalnimi stanovalci


Okužba s koronavirusom ima na imunski sistem bolnika izjemen vpliv. Dolgoročne posledice okužbe pa se kažejo tudi kasneje, in sicer mesece po preboleli okužbi posamezniki opisujejo težave z zdravjem, ki jih prej niso imeli. S primerno in prilagojeno prehrano lahko tem osebam olajšamo proces zdravljenja in pomagamo pri okrevanju oziroma zmanjšamo možnost dodatnih zdravstvenih težav. V domovih in zavodih je prilagoditev prehrane osebam, ki so prebolele COVID-19, še toliko bolj pomembna in odgovorna, saj si oseba ne more sama načrtovati prehrane in je odvisna od odločitev drugih. Tako je pomembno, da pri organizaciji prilagojene prehrane teh oseb veste:

  • kaj se dogaja v telesu okuženega s COVID-19, kakšne prehranske posledice na imunskem sistemu in procesih v telesu lahko pusti okužba s COVID-19 kratkoročno in dolgoročno in kako lahko s primerno prehrano osebi pomagate, da fazo okrevanja čim lažje prebrodi;
  • kako prilagoditi prehrano takrat, kadar ima pridružene oziroma kronične bolezni, ki že same po sebi terjajo posebni prehranski režim, v različnih starostnih obdobjih;
  • kako dolgoročno spremeniti prehrano osebe, ki je prebolela COVID-19, predvsem najbolj ranljive skuine starostnikov, da bi jih obvarovali pred okužbami v bodoče;
  • pri osebah, ki so potrebovali mehansko ventilacijo v procesu zdravljenja, je po ekstubaciji pogosto problem razvoj disfagije. Zato je pri teh ključnega pomena pravilna konsistenca hrane in tehnika hranjenja, da ne pride do aspiracije in ponovne »tihe« okužbe že od COVID-19 okuženih oziroma poškodovanič pljuč.

Koristi

Svetovali vam bomo, kako prilagoditi prehrano osebe, ki je to okužbo prebolela, tako, da bo ta okrepila njegov imunski sistem in podpirala procese v telesu, ki skrbijo za pravilno delovanje vseh sistemov. Prehrana okuženih s COVID-19 mora namreč biti energijsko uravnotežena z zadostno količino beljakovin.

Seznanite se z napotki najboljših – pridružite se nam na spletnem srečanju v živo in izmenjate izkušnje s predavateljico.

Online seminar spremljate preko lastnega računalnika ali mobilne naprave, ni vam treba zapuščati delovnega mesta ali doma. Vprašanja postavljajte sproti, predavateljica bodo nanje odgovarjali sproti ali na koncu.

Vprašanja nam lahko pošljete tudi vnaprej – na naslov: petra.ertl@zfm.si

Vsebina

  • Vpliv okužbe na delovanje telesa, različnih telesnih procesov in imunskega sistema akutnega bolnika in osebe, ki je COVID-19 prebolela
  • Vnetni procesi v telesu bolnika in ozdravelega
  • Primerna izbira živil, ki bodo podpirala procese zdravljenja in okrevanja, predvsem pri vnetju in odzivih imunskega sistema
  • Prilagoditev prehrane bolnika, ki ima tudi druge pridružene oziroma kronične bolezni (diabetes, srčno-žilne bolezni, avtoimunske bolezni, bolezni dihal …)
  • Prilagoditev prehrane osebi, ki je prebolela COVID-19 in ima druge pridružene oziroma kronične bolezni
  • Odgovornosti ponudnika prehrane (zavoda, odgovorne osebe, zdravstvenega in negovalnega osebja)

Predavatelji

Andreja Širca Čampa

univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, predavateljica, avtorica in zunanja strokovna sodelavka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za vede o zdravju v Izoli, z bogatimi izkušnjami na področju dietne prehrane pri sladkorni bolezni, celiakiji, alergijah, debelosti, kroničnih ledvičnih obolenjih, črevesnih obolenjih, kot tudi na specifičnih področjih prehrane onkološkega bolnika, pri prirojenih motnjah metabolizma in…

Prijava in kotizacija

Zbiramo predprijave

Zaupajte nam svoje podatke in ko bo izbran produkt spet na voljo, vas bomo o tem obvestili.







NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.

Splošni pogoji

Prejeti predračun je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo spletnega seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo spletnega seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se spletnega seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se spletnega seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi spletnega seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti.