Napoteni v 2020 in implementacija Direktive 96/71/ES o napotitvi delavcev na delo v okviru opravljanja storitev

Napoteni v 2020 in implementacija Direktive 96/71/ES o napotitvi delavcev na delo v okviru opravljanja storitev

Praktična delavnica

Prijava
Kdaj?
6. 7. 2020, od 09:00 do 13:15
Kje?
Ljubljana,

Če čezmejno izvajate storitve, poslujete s tujino, napotujete ali posredujete delavce na delo v tujino, morate upoštevati številne predpise Evropske unije, predvsem pa tudi nacionalne predpise posamezne države, s katero poslujete.  Še posebej se je ogromno spremenilo v času epidemije in čeprav se ukrepi rahljajo, pa se spreminjajo iz dneva v dan, zato jih morate delodajalci še prav posebej pozorno spremljati.

Tako mora biti do 30. 7. 2020 v nacionalno zakonodajo prenešena Direktiva (EU) 2018/957 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 28. junija 2018 o spremembi Direktive 96/71/ES o napotitvi delavcev na delo v okviru opravljanja storitev.

Udeležite se praktične delavnice in pridobite odgovore na številna vprašanja, kot so:

 • kaj prinaša omenjena Direktiva,
 • kako vse spremembe spremljati in izvajati v praksi,
 • kako vpliva COVID-19 na napotitve na delo v tujino,
 • kateri so potrebni dokumenti pri napotitvah v posamezne države,
 • kdaj posebna davčna osnova za napotene delavce

Koristi

Na praktični delavnici bodo obravnavane še sledeče teme:

 1. Delovnopravni vidik napotenih delavcev na delo v tujino (pogodba o zaposlitvi, minimalne pravice, kdaj napotitev, kdaj službena pot, kdaj sočasno opravljanje dela v več državah članicah).
 2. Obvezna socialna zavarovanja (Zakon o čezmejnem izvajanju storitev – pridobitev A1, Uredba (ES) št. 883/2004 in Uredba (ES) št. 987/2009  - razlikovanje med 12. in 13. členom Uredbe (ES) št. 883/2004, osnova za obračun prispevkov za socialno varnost - razlikovanje med 12. in 13. členom Uredbe (ES) št. 883/2004).
 1. Davčni vidik napotenih (nacionalna pravila pri obračunu plače (kdaj je vir dohodka v Sloveniji, ugotavljanje rezidentskega statusa, davčna osnova in izračun akontacije dohodnine, predlaganje REK obrazcev), pravila mednarodnih konvencij o izogibanju dvojnega obdavčevanja (rezidenti in nerezidenti), povračila stroškov v zvezi z začasno napotitvijo na delo v tujino (kratkotrajne napotitve, daljše napotitve, presoja neprekinjenosti…), praktični primeri obračunov plač – rezidenti in nerezidenti – 12. in 13. člen Uredbe 883/2004 (napotitve do 30 dni, napotitve od 30 do 90 dni in napotitve nad 90 dni).

Osvojeno znanje, podkrepljeno s praktičnimi primeri, boste lahko takoj prenesli v prakso.

Vaša konkretna vprašanja v zvezi z obravnavano temo že sedaj pošljite na naslov:  branka.gorjup@zfm.si.

Vsebina

Kako vpliva COVID-19 na napotitve delavcev na delo v tujino?

Kaj prinaša Direktiva (EU) 2018/957 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 28. junija 2018 o spremembi Direktive 96/71/ES o napotitvi delavcev na delo v okviru opravljanja storitev, ki mora biti v nacionalno zakonodajo prenešena do 30. 7. 2020.

 1. Delovnopravni vidik napotenih delavcev na delo v tujino (pogodba o zaposlitvi, minimalne pravice, kdaj napotitev, kdaj službena pot, kdaj sočasno opravljanje dela v več državah članicah; Direktiva (EU) 2018/957 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 28. junija 2018 o spremembi Direktive 96/71/ES o napotitvi delavcev na delo v okviru opravljanja storitev…).
 2. Obvezna socialna zavarovanja (Zakon o čezmejnem izvajanju storitev – pridobitev A1, Uredba (ES) št. 883/2004 in Uredba (ES) št. 987/2009 – razlikovanje med 12. in 13. členom Uredbe (ES) št. 883/2004, osnova za obračun prispevkov za socialno varnost – razlikovanje med 12. in 13. členom Uredbe (ES) št. 883/2004).
 3. Davčna obravnava napotenih delavcev:
  • nacionalna pravila pri obračunu plače (kdaj je vir dohodka v Sloveniji, ugotavljanje rezidentskega statusa, davčna osnova in izračun akontacije dohodnine, predlaganje REK obrazcev);
  • pravila mednarodnih konvencij o izogibanju dvojnega obdavčevanja (rezidenti in nerezidenti);
  • povračila stroškov v zvezi z začasno napotitvijo na delo v tujino (kratkotrajne napotitve, daljše napotitve, presoja neprekinjenosti…);
  • praktični primeri obračunov plač – rezidenti in nerezidenti – 12. in 13. člen Uredbe 883/2004 (napotitve do 30 dni, napotitve od 30 do 90 dni in napotitve nad 90 dni).

Predavatelji

mag. Brigita Osojnik

Mag. Brigita Osojnik je direktorica družbe Pabide d.o.o., davčna svetovalka z licenco Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije, s praktičnimi izkušnjami na področju davka na dodano vrednost, davka od dohodkov pravnih oseb, dohodnine, mednarodnih davkov, premoženjskih davkov, prispevkov za socialno varnost, sodelovanja v davčnih inšpekcijskih postopkih, pridobljenimi s 25-letnim delom na davčnem področju in predavateljica ter avtorica…

Prijava in kotizacija

Kotizacija
288,00 

Posebne ugodnosti:

 • drugi udeleženec 10 % popusta,
 • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
 • 20 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

V ceno ni vključen DDV.

Število udeležencev:

NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.

Splošni pogoji

SEMINARJI

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje.

x

Izobraževanje pri vas?

Za vas izvedemo izobraževanje samo za vaše sodelavce v vašem podjetju.