Higiena in varnost živil v šolskem letu 2021/2022

Higiena in varnost živil v šolskem letu 2021/2022

Praktično online izobraževanje v živo

Prijava
Kdaj?
26. 8. 2021, od 9.00 do 11.30
Kje?
Brez odhoda z delovnega mesta

Izobraževanje lahko izvedemo tudi za večje število zaposlenih na delovnem mestu
in jo popolnoma prilagodimo vašim željam.

Pošljite povpraševanje in pripravili vam bomo neobvezujočo ponudbo.

Povpraševanje za usposabljanje na delovnem mestu


Higiena pri pripravi in postrežbi obrokov ter higiena prostorov ter opreme v novem šolskem letu ter vpliv ukrepov za omejitev okužb s koronavirusom in ostalimi okužbami na delovne procese zagotavljanja higiene in čiščenja


Epidemija je preklicana, strožji higienski ukrepi za zagotavljanje ustrezne higiene v vrtcih in šolah pa ne. Po nekaterih napovedih bodo ti postali kar stalni, zato boste morali tudi svoje obstoječe higienske ukrepe poostriti ter zaposlene ustrezno pripraviti na nove zahteve v novem šolskem letu 2021/2022. Za začetek boste morali v skladu s temi usmeritvami prilagoditi sistem HACCP ter ostalo potrebno dokumentacijo, prilagoditi že obstoječi plan čiščenja/razkuževanja in posodobiti ter optimizirati delovne postopke čiščenja/razkuževanja tako, da boste sledili smernicam in naredili največ za varovanje zdravja otrok, učencev in dijakov ter zaposlenih. Pri tem morate biti pozorni tudi na najpogostejše pomanjkljivosti, ki so ugotovljeni v inšpekcijskih nadzorih pristojnih inšpekcij. Opozorili vas bomo na napake, ki so jih do sedaj delali zaposleni v vrtcih in šolah. Svetovali vam bomo, kako prilagoditi ukrepe in vas pripravili na to, katere ukrepe izvajati ter kako. Seveda ne bomo pozabili na obvezno usposabljanje zaposlenih ter obveščanje staršev o vseh higienskih ukrepih, ki bodo veljavni v novem šolskem letu.

Koristi

Seznanite se z rešitvami in strategijami najboljših – pridružite se nam na spletnem srečanju v živo in izmenjate izkušnje s predavateljema in kolegi iz prakse.

Online seminar spremljate preko lastnega računalnika ali mobilne naprave, ni vam treba zapuščati delovnega mesta ali doma. Vprašanja postavljajte sproti, predavatelji bodo nanje odgovarjali sproti ali na koncu.

Vprašanja nam lahko pošljete tudi vnaprej – na naslov: petra.ertl@zfm.si

Vsebina

1. del – Nova zakonodaja, sistem HACCP in pripadajoča dokumentacija ter aktualni higienski ukrepi v vrtcih in šolah (dr. Mojca Jevšnik)

 • Povzetek zahtev spremembe EU uredbe o varnosti živil
 • Vzpostavitev kulture varnosti živil – od odgovorne osebe zavoda do vsakega zaposlenega
 • Zahteve in priporočila za vzdrževanje higiene ter čiščenje ob odprtju VIZ
 • Opredelitev plana čiščenja in sistem HACCP – vodenje ustrezne dokumentacije
 • Pregled obstoječega sistema HACCP
 • Kakšne ukrepe in navodila pristojnih institucij pričakovati?
 • Cilji nadzora na področju higiene in prehrane
 • Potrebni previdnostni ukrepi po ponovnem odprtju vrtca in šole v kuhinji pri pripravi obrokov ter pri postrežbi – kaj se spreminja v skladu z obstoječimi?
 • Urejanje dokumentacije in sporočanje sprememb pravil pri prehranjevanju otrokom, mladostnikom in staršem
 • Tržna dejavnost prodaje pripravljenih obrokov zunanjim kupcem
 • Vzdrževanje vodnega sistema in preventivni ukrepi pred začetkom novega šolskega leta

2. del – Praktično izvajanje čiščenja in vzdrževanja higiene (Jan Brajer)

 • Praktično izvajanje čiščenja po planu in navodilih NIJZ – na kaj morate biti pozorni
 • Načrt vzdrževanja in čiščenja prostorov in pripadajočih zunanjih površin – standard higiene v zavodu
 • Evidenca čiščenja in izvajanje nadzora
 • Najpogostejše in/ali najučinkovitejše tehnologije čiščenja
 • Delovna sredstva in ravnanje s kemikalijami, uporaba ekoloških čistil – nevarnosti uporabe klasičnih čistil in s tem povezana pravilna uporaba
 • Oprema igralnic in učilnic ter kako vpliva na možnosti vzdrževanja higiene (preproge, zavese, leseno pohištvo, parketna ali laminatna tla …) ter vpliv na zdravje
 • Obveščanje zaposlenih, otrok in staršev o novih ukrepih

Predavatelji

dr. Mojca Jevšnik

Dr. Mojca Jevšnik je zaposlena na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani, in sicer na Oddelku za sanitarno inženirstvo. Delovna področja, s katerimi se ukvarja, segajo na varnost živil, vzpostavitev in vodenje sistema HACCP, dobre higienske prakse.

Jan Brajer, mag. san. inž.

Jan Brajer, mag. san. inž., je zaposlen kot vodja prehrane in zdravstveno higienskega režima v vrtcu. Istočasno se 15 let ukvarja z izobraževanjem na področju stavbne higiene in higiene živil. Izdelal je interni standard higiene za šole, vrtce in zdravstvene ustanove, ki  temelji na praktičnem usposabljanju izvajalcev čiščenja na daljši rok. Cilj usposabljanja zaposlenih je…

Prijava in kotizacija

Kotizacija
169,00 

Posebne ugodnosti:

 • drugi udeleženec 10 % popusta,
 • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
 • 20 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite kodo za popust: MICRO20 (Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.)

V ceno ni vključen DDV.

Število udeležencev:

NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.

Splošni pogoji

Prejeti predračun je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo spletnega seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo spletnega seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se spletnega seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se spletnega seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi spletnega seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti.