Ergonomija na delovnem mestu

Ergonomija na delovnem mestu

Online seminar v živo

Prijava
Kdaj?
31. 3. 2021, od 9.00 do 11.15
Kje?
Brez odhoda z delovnega mesta

Program se v skladu z 10. členom pravilnika točkuje s 5 točkami.


Ukvarjanje z ergonomijo na delovnih mestih je izjemno pomembno, saj s tem delodajalci vplivate tudi na zadovoljstvo zaposlenih, hkrati pa se zmanjšajo tveganja za številne zdravstvene težave. Slabo načrtovano delovno mesto ter neustrezna organizacija dela namreč povzročita različne zdravstvene težave. Le-te vplivajo na zmanjšano učinkovitost zaposlenih ter višje odsotnosti z dela zaradi bolezni, poškodb in drugih zdravstvenih razlogov.

Kakšne so lahko koristi za delodajalce, če se načrtno ukvarjajo z ergonomijo?

 Zaradi slabših delovnih razmer prihaja do slabše kakovosti dela, nezadovoljstva zaposlenih, višje bolniške odsotnosti in s tem posledično do višjih stroškov (nezgode pri delu, višji % bolniških odsotnosti, nadomeščanje odsotnih delavcev …). Že z malimi izboljšavami na delovnih mestih (stol, delovna miza, ipd.), odpravljamo številna obolenja in hkrati pripomoremo k izboljšanju poslovanja podjetja/organizacije. Študije dokazujejo zdravstveno in stroškovno učinkovitost ergonomskih ukrepov. Primer britanskega farmacevtskega podjetja kaže, da se jim je investicija v urejanje proizvodne linije za ročno polnjenje povrnila v približno treh mesecih. Z uvedbo ergonomskih ukrepov, katere vrednost je znašala 17.700 evrov, so dosegli, da je bilo delo za zaposlene bistveno manj naporno, kar je pozitivno vplivalo tudi na zadovoljstvo pri delu in povečalo produktivnost za 25 %. To je v obdobju 1 leta zmanjšalo stroške kar za 82.000 evrov.
(vir: https://www.agil.si/zakaj-je-ergonomija-pomembna-za-varno-zdravo-delo/)

Upoštevanje ergonomije in njenih načel pri zasnovi delovnega mesta ter organizaciji dela pozitivno vpliva na zaposlenega, ga razbremeni prekomernih obremenitev ter posledično dvigne produktivnost.


Online seminar spremljate preko aplikacije ZOOM, preko lastnega računalnika ali mobilne naprave, ni vam treba zapuščati delovnega mesta ali doma.

Koristi

Na praktičnih primerih bomo prikazali koristi investicij v urejanje delovnega mesta in okolja z upoštevanjem ergonomije.

Q&A:

Če se vam že zdaj porajajo vprašanja v zvezi z ergonomskim oblikovanjem delovnih mest, nam jih pošljite na naslov: branka.gorjup@zfm.si, le tako vam bomo lahko pomagali.

KOMU JE NAMENJENO:

Pooblaščencem za varno in zdravo delo, kadrovskim strokovnjakom, vodjem in vsem, ki se v podjetjih/organizacijah ukvarjate s področjem varnega in zdravega dela ter skrbite za zaposlene ter zmanjšanje bolniških odsotnosti in posledično znižanje stroškov v podjetjih/organizacijah.

Vsebina

Osnove ergonomije na delovnem mestu

 • Zgodovina, definicija in cilji ergonomije
 • Povezanost med človekom in sistemom
 • Osnovni elementi programa ergonomije
 • Ergonomska načela s praktičnimi primeri

Poslovni razlog za ergonomske programe

 • Kostno-mišične bolezni in ergonomija
 • Oblikovanje delovnega mesta za preprečevanje kostno mišičnih bolezni
 • Orodja za prepoznavanje in ocenjevanje ergonomskih nevarnosti
 • Prepoznavanje nalog in delovnih mest z ergonomskimi nevarnostmi
 • Ocenjevanje ergonomskih nevarnosti

Predavatelji

Marko Lovše

Kot strokovni delavec – inženir za varnost in zdravje pri delu: svetujem pri načrtovanju, izbiri, nakupu in vzdrževanju sredstev za delo; svetujem glede opreme delovnih mest in glede delovnega okolja; usklajujem ukrepe za preprečevanje psihosocialnih tveganj; izdelujem ocene tveganja z izjavo o varnosti; opravljam obdobne preiskave škodljivosti v delovnem okolju (osvetlitev, temperatura, hrup za potrebe…

Prijava in kotizacija

Kotizacija2
198,00 

Posebne ugodnosti:

 • drugi udeleženec 10 % popusta,
 • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
 • 20 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

V ceno ni vključen DDV.

Število udeležencev:

NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.

Splošni pogoji

Prejeti predračun je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo spletnega seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo spletnega seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se spletnega seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se spletnega seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi spletnega seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti.

x

Izobraževanje pri vas?

Za vas izvedemo izobraževanje samo za vaše sodelavce v vašem podjetju.