Aktualna delovnopravna vprašanja – Tretji paket protikoronskih ukrepov

Aktualna delovnopravna vprašanja – Tretji paket protikoronskih ukrepov

Online seminar v živo

Prijava

Tretji paket protikoronskih ukrepov – kaj nam prinaša zadnji paket ukrepov, ki jih je Vlada RS sprejela za blažitev posledic koronavirusa?


Vlada RS je dne 14. 5. 2020 z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) preklicala epidemijo, ki je bila razglašena 12. marca 2020. Preklic epidemije pomeni, da začasni ukrepi, sprejeti na podlagi interventnega zakona ZIUZEOP, veljajo le še do 31. 5. 2020.

Zaradi ohranitve delovnih mest in zagona gospodarstva pa je bilo nujno potrebno sprejeti dodatne ukrepe, ki bodo predvidoma začeli veljati s 1. 6. 2020. Kot izhaja iz predloga ZIUOOPE, so v tretjem poglavju določeni začasni ukrepi, med katerimi je iz delovnopravnega vidika predvsem pomemben začasni ukrep delnega subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Več o tem in ostalih ukrepih (namen zakona, časovna veljavnost, vpliv na ostale predpise, predstavitev področij, na katere posega), kot tudi o omejitvah in posledicah nespoštovanja omejitev (celo vračilo trikratnika vrednosti prejete pomoči), boste izvedeli na online seminarju s Tanjo Bohl.

Koristi

Online izobraževanje spremljate preko lastnega računalnika ali mobilne naprave, ni vam treba zapuščati delovnega mesta ali doma. Vprašanja postavljajte sproti, predavateljica bo nanje odgovarjala sproti ali na koncu.

Vprašanja nam lahko pošljete že pred pričetkom na e-naslov: branka.gorjup@zfm.si, le tako vam bomo lahko pomagali.

Vsebina

Uvodoma bo predstavljen preklic epidemije in njen vpliv na veljavnost začasnih ukrepov po ZIUZEOP (vpliv preklica epidemije na trajanje začasnih ukrepov).

Predstavljene bodo splošne značilnosti tretjega zakonskega predloga »protikorona« paketa (namen zakona, časovna veljavnost, vpliv na ostale predpise, predstavitev področij na katere posega). Poudarek bo na delovnopravnem vidiku in ukrepih na področju dela. Predstavljena bosta bistvena ukrepa iz tega področja:

  • Ukrep – delno subvencioniranje skrajšanja polnega delovnega časa. V tem okviru bo predstavljen nov ukrep delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa, in sicer kakšen je namen ukrepa, kdo so upravičenci do ukrepa, časovna omejitev ukrepa in kakšen je vpliv na delovnopravni status delavca. Skoncentrirali bi se predvsem na pravice delavcev ter dolžnosti delodajalca, ki jih mora zasledovati, katere pogoje mora izpolnjevati, ko se bo odločil za ta ukrep. Predstavljene bodo tudi omejitve (prepoved odpuščanja, odrejanja nadurnega dela, neenakomerno razporediti ali začasno prerazporediti delovnega časa) in pa posledice nespoštovanja teh omejitev. Predstavili bi tudi posebnost predvidenega ukrepa, ki se bo izvajal kot ukrep aktivne politike zaposlovanja ter odgovorili na vprašanje, kaj pa tisti delodajalci, ki za subvencioniranje ne bodo zaprosili ali ne bodo izbrani?
  • Ukrep – delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in za delodajalce na področju turizma in gostinstva. V okviru tega ukrepa bi predstavili, zakaj se ta ukrep podaljša samo za predmetni panogi in kdo so upravičenci do tega ukrepa. Izpostavili bi značilnosti ukrepa, predvsem pa razlike od ukrepa povračila nadomestila plače po ZIUZEOP. Pri tem so predvsem bistvene omejitve, ki jih predlog predvideva in posledice nespoštovanja omejitev (celo vračilo trikratnika vrednosti prejete pomoči). Predstavljeni bodo pogoji za uveljavljanje predmetnega ukrepa in časovna veljavnost tega ukrepa. 

Predavatelji

Tanja Bohl

Leta 2001 je zaključila študij prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Že v času študija je opravljala brezplačno prakso v odvetniški pisarni v Mariboru, po diplomi aprila 2001 pa je kot odvetniška pripravnica delala v pisarni odvetnika Veljka Jana v Škofji Loki. Septembra 2002 je zaključila obvezno sodno pripravništvo na Višjem sodišču v Ljubljani,…

Prijava in kotizacija

Zbiramo predprijave

Zaupajte nam svoje podatke in ko bo izbran produkt spet na voljo, vas bomo o tem obvestili.NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja!*

*Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Ob naročilu nas opozorite, da ste mikro podjetje in da želite koristiti pripadajoči popust.

Splošni pogoji

SEMINARJI

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje.

x

Izobraževanje pri vas?

Za vas izvedemo izobraževanje samo za vaše sodelavce v vašem podjetju.